Οδηγός επιβίωσης στους ελληνικούς δρόμους: Τα μυστικά της αμυντικής οδήγησης

Οδηγός επιβίωσης στους ελληνικούς δρόμους: Τα μυστικά της αμυντικής οδήγησης

Ηλεκτροκίνηση! Αυτοκίνητο, επιδότηση, φόρτιση. Απορίες ΤΕΛΟΣ Ανάγνωση Οδηγός επιβίωσης στους ελληνικούς δρόμους: Τα μυστικά της αμυντικής οδήγησης 2 λεπτά Επόμενο BYD: Νέας γενιάς αποδοτικότερες και ασφαλέστερες μπαταρίες

Γνωρίζατε ότι η επιθετική οδήγηση είναι από τις πρώτες αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων;

Ο αριθμός των οδηγών που εκνευρίζονται και εκφράζουν το θυμό και την επιθετικότητά τους όταν βρίσκονται στο τιμόνι, αυξάνεται. Οι περισσότεροι οδηγοί που εμπλέκονται σε επιθετική οδήγηση είναι άνδρες ηλικίας μεταξύ 18 και 26 ετών.

Όμως το πρόβλημα μπορεί να παρουσιαστεί σε οδηγούς (άνδρες ή γυναίκες) οποιασδήποτε ηλικίας, εάν βρεθούν σε ορισμένες καταστάσεις ή είναι σε κακή ψυχολογική διάθεση.

Ανα μάλιστα λάβουμε υπόψη και τα στοιχεία για τα τροχαία ατυχήματα που ανακοινώνει η τροχαία ανα την Ελλάδα, οι περισσότερες παραβάσεις αφορούν υπερβολική ταχύτητα, επικίνδυνους ελιγμούς, αντικανονικές προσπεράσεις και πάει λέγοντας…

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά μέσο όρο, περίπου 1.500 άνθρωποι (άντρες, γυναίκες και παιδιά) χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ως αποτέλεσμα επιθετικής οδήγησης.

Ποια η λύση σε ένα επιθετικό περιβάλλον οδήγησης; Μα η αμυντική οδήγηση!

Αν και δεν υπάρχουν τεχνικές που μπορούν απόλυτα να μας προστατέψουν, υπάρχουν τρεις βασικές αρχές που μπορούν να προσφέρουν πολλά σε δύσκολες καταστάσεις.

Μην προκαλείτε. Εάν βρίσκεστε σε μια λωρίδα κυκλοφορίας και ο οδηγός από πίσω προσπαθεί να σας προσπεράσει, αφήστε τον να το κάνει. Ακόμη κι εάν εσείς οδηγείτε κανονικά στο ανώτερο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας, παραμερίστε στη διπλανή λωρίδα και αφήστε τον να περάσει.

Αποφύγετε άσεμνες χειρονομίες. Ακόμη και το κούνημα του κεφαλιού σε ένδειξη αποδοκιμασίας είναι δυνατόν να εκνευρίσει έναν άλλο οδηγό. Χρησιμοποιείτε πάντοτε τα φλας εγκαίρως, όταν θέλετε να αλλάξετε λωρίδα κυκλοφορίας. Μην κορνάρετε παρά μόνο όταν είναι εξαιρετικά αναγκαίο.

Μην εμπλέκεστε. Δεν μπορεί να υπάρξει φιλονικία εάν μόνο ο ένας οδηγός το επιδιώκει. Μπορείτε να προστατεύετε τον εαυτό σας, αρνούμενοι να θυμώσετε με έναν άλλο οδηγό.

Προσαρμοστείτε. Το πιο σημαντικό που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε την επιθετική οδήγηση είναι να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεστε το ταξίδι με το αυτοκίνητο. Είναι πράγματι γεγονός ότι για πολλούς οδηγούς η οδήγηση εύκολα μετατρέπεται σε αγώνα. Για να αποφεύγετε καταστάσεις στρες και βιασύνης, δίνετε περισσότερο χρόνο για τις διαδρομές ή τα ταξίδια σας με το αυτοκίνητο. Μην περιμένετε την τελευταία στιγμή για να ξεκινήσετε.

 

Πηγή: https://www.caroto.gr/2023/02/15/οδηγός-επιβίωσης-στους-ελληνικούς-δρ